Aktualno

Ključne novice in obvestila na enem mestu. 

Arhiv SOD 19. 4. 2012

PRODAJA SPLOŠNE PLOVBE, D.O.O., JE DOBER POSEL - SPOROČILO ZA MEDIJE

(Ljubljana, 19.4.2012) Za prodajo svojega deleža v Splošni plovbi, d.o.o., za katero ima Slovenska odškodninska družba, d.d., (SOD) vsa potrebna soglasja, bo prejela več kot 47 mio EUR kupnine, ki je namenjena poplačilu odškodnin žrtvam vojnega in povojnega nasilja.

 

Ob tem je potrebno še posebej poudariti, da je ob sklenitvi pogodbe o ustanovitvi prodajne opcije, sklenjene leta 2007, SOD s kupcem družbo Döhle ICL Beteiligungsgesellschaft mbh (Döhle) sklenila poseben dogovor, s katerim se je kupec zavezal: da bo sedež družbe Splošna plovba, d.o.o., ostal v Republiki Sloveniji, kjer bodo tudi uprava in strokovne službe družbe Splošna plovba, d.o.o.; za ohranitev števila zaposlenih; za investicijska vlaganja v ladijsko floto; za zagotovitev izobraževanja zaposlenih ter štipendiranja pomorskih poklicev v Republiki Sloveniji z zagotovitvijo nadaljnjih investicij v razvoj kadrov najmanj v dosedanjem obsegu. V podpisanem dogovoru je tudi določena pogodbena kazen v višini 10 % kupnine za poslovne deleže, ki bi jo morala plačati družba Döhle v primeru, da bi imela možnost odločati o gornjih vprašanjih, pa bi ravnala v nasprotju z gornjo zavezo.

 

V preteklih letih je imela Republika Slovenija zanemarljiv delež prilivov od poslovanja družbe Splošna plovba, d.o.o.. V letu 2010 je Skupina Splošna plovba obračunala 114.000 EUR davka. Glede na razmere na trgu ladijskih prevozov SOD ocenjuje, da ti prilivi v proračun tudi v bodoče ne bodo bistveno drugačni.

Posledice neunovčitve prodajne opcije so: finančna škoda zaradi padca vrednosti poslovnega deleža v obdobju po izteku opcijskega upravičenja ocenjena v višini 90 % od vrednosti prodajne opcije, likvidnostni primanjkljaj SOD, neposredno zmanjšanje kapitala SOD za najmanj 44,6 mio EUR, kar pa SOD lahko nadomesti zgolj z vzpostavitvijo neposredne terjatve do države, to pa posledično pomeni povečanje javnega dolga.

 

Glede na načrtovane finančne obveznosti SOD v letu 2012 ter optimizacijo denarnih tokov kot tudi preprečitve škode je za SOD nujno, da to opcijo unovči.

 

Prodaja preostalega lastniškega deleža SOD v svoji naložbi Splošna plovba, d.o.o., je upoštevajoč zgoraj navedene argumente dober posel, ki bo glede na poseben sklenjeni dogovor s kupcem Döhle upoštevala tudi razvoj družbe, ohranitev števila zaposlenih, investicijska vlaganja v ladijsko floto, zagotovitev izobraževanja zaposlenih, štipendiranje pomorskih poklicev v Republiki Sloveniji, idr.

 

Slovenska odškodninska družba, d.d.

Nazaj na novice